Het Fonds Houwaert toegelicht

×

Waarschuwingsbericht

UiTPAS Dender maakt gebruik van cookies. Meer weten.

Wie met zijn voorouders in Brussel terecht komt (en vanuit de Denderstreek gebeurt dat soms vrij snel), mag zeker niet vergeten het "Fonds Houwaert" te raadplegen. Dit fonds is immers één van de weinige bronnen in het Brusselse voor de periode van vóór het bombardement op Brussel van 1695. De man, die deze rijke verzameling aanlegde, was Joannes Baptist Houwaert (1626-1688), stadssecretaris ... Lees meer

Wie met zijn voorouders in Brussel terecht komt (en vanuit de Denderstreek gebeurt dat soms vrij snel), mag zeker niet vergeten het "Fonds Houwaert" te raadplegen.
Dit fonds is immers één van de weinige bronnen in het Brusselse voor de periode van vóór het bombardement op Brussel van 1695.
De man, die deze rijke verzameling aanlegde, was Joannes Baptist Houwaert (1626-1688), stadssecretaris van Brussel, waardoor het hem mogelijk was de oude schepenregisters te bestuderen en er alle belangrijke gegevens uit over te nemen. Het resultaat van deze opzoekingen is gebundeld in méér dan honderd registers en werd later nog aanzienlijk aangevuld door drie generaties van zijn erfgenamen, die wapenheraut waren, zodat het fonds thans honderd tachtig nummers telt. In 1932 werd het volledig archief gedeponeerd in de Koninklijke Bibliotheek.
De nalatenschap van Houwaert verliest zijn waarde niet, al is het naar hem genoemde Fonds nog lang niet volledig ontsloten. Het loont de moeite om het werk van deze 17de-eeuwse Brabantse genealoog van dichterbij te leren kennen. Jan Caluwaerts maakt ons wegwijs in zijn methode, typische afkortingen en terminologie.

Bron: UiTinVlaanderen.be

Toon kaart De Crypte
Erembodegem-Dorp
9320 Erembodegem (Aalst)
donderdag 3 oktober 2019 van 20:00 tot 22:00
Familiekunde Vlaanderen - regio Aalst

gratis

info@familiekunde-aalst.be
www.familiekunde-aalst.be

UiTPAS is een initiatief van

CultuurNet Vlaanderen

Voor professionelen
UiTdatabank | UiTnetwerk

cultuur-en vrije tijdsinformatie
UiTinVlaanderen | UiTmetVlieg

met steun van de Vlaamse Overheid