White Cube

×

Waarschuwingsbericht

UiTPAS Dender maakt gebruik van cookies. Meer weten.

Van Renzo Martens Duur: 76’ Lingala/Frans/Engels gesproken – Nederlands ondertiteld White Cube is de nieuwe, langverwachte film van kunstenaar en filmmaker Renzo Martens (Enjoy Poverty). De film toont de relatie tussen westerse kunstmusea en het geweld van het plantagesysteem. Veel musea zijn gebouwd met winst onttrokken aan plantages. In White Cube scheppen Congolese plantagearbeiders een ... Lees meer

Van Renzo Martens
Duur: 76’
Lingala/Frans/Engels gesproken – Nederlands ondertiteld

White Cube is de nieuwe, langverwachte film van kunstenaar en filmmaker Renzo Martens (Enjoy Poverty). De film toont de relatie tussen westerse kunstmusea en het geweld van het plantagesysteem. Veel musea zijn gebouwd met winst onttrokken aan plantages. In White Cube scheppen Congolese plantagearbeiders een nieuw precedent. Ze slagen erin het concept van de 'white cube' te gebruiken om hun land terug te kopen van internationale plantagebedrijven en het veilig te stellen voor toekomstige generaties.

White Cube volgt de Cercle d'Art des Travailleurs de Plantation Congolaise (CATPC), een coöperatie van plantagearbeiders op een voormalige Unilever-plantage in Lusanga (DRC). De film documenteert hoe de CATPC met succes het destructieve systeem van monocultuur op hun land beëindigt.

Van het gewelddadige plantagesysteem tot de esthetiek van de white cube: de film toont aan hoe musea kunnen dekoloniseren en inclusief worden, op voorwaarde dat de voordelen van het museumwezen terugvloeien naar de plantagearbeiders wiens arbeid de fundamenten van deze instellingen financierde - en soms nog steeds financiert.

"White Cube is een spiegel voor de kunstwereld – met alle tegenstrijdigheden van die wereld. Martens heeft zijn werk gedaan door de vinger op de zere plek te leggen" ★★★★ NRC Handelsblad

Bron: UiTinVlaanderen.be

Toon kaart Netwerk Aalst
Houtkaai 15
9300 Aalst
wo 9 juni 2021 van 20:00 tot 21:16 vr 11 juni 2021 van 20:00 tot 21:16 ma 14 juni 2021 van 20:00 tot 21:16
Netwerk Aalst

€ 7,5

Kansentarief voor UiTPAS Dender: € 1,5

tickets.netwerkaalst.be/nwaalst/en/fl...
info@netwerkaalst.be
0032 53 70 97 73
netwerkaalst.be/nl/films

UiTPAS is een initiatief van

CultuurNet Vlaanderen

Voor professionelen
UiTdatabank | UiTnetwerk

cultuur-en vrije tijdsinformatie
UiTinVlaanderen | UiTmetVlieg

met steun van de Vlaamse Overheid