NUIDO. De weg van borduren

×

Waarschuwingsbericht

UiTPAS Dender maakt gebruik van cookies. Meer weten.

Maaike Van den Abbeele is een jonge modeontwerpster die met haar mastercollectie MA_JAPAN grote onderscheiding behaalde aan het KASK (Gent, 2016). De prachtige erotische borduurwerken waren van de hand van Anita Meersman. Uit deze fijne samenwerking groeide bij Maaike de aspiratie om ook zelf te kunnen borduren. Een paar jaar later werd die droom werkelijkheid toen haar project ‘Gluren naar ... Lees meer

Maaike Van den Abbeele is een jonge modeontwerpster die met haar mastercollectie MA_JAPAN grote onderscheiding behaalde aan het KASK (Gent, 2016). De prachtige erotische borduurwerken waren van de hand van Anita Meersman. Uit deze fijne samenwerking groeide bij Maaike de aspiratie om ook zelf te kunnen borduren. Een paar jaar later werd die droom werkelijkheid toen haar project ‘Gluren naar borduren’ voor een beurs geselecteerd werd in het kader van immaterieel erfgoed. Begin 2019 startte haar leerling-meesterschap project om het ambacht van machinaal borduren te leren.

Twee dagen per week ging Maaike naar het atelier van Anita Meersman om het oude ambacht in de vingers te krijgen. Machinaal borduren betekent dat je de machine op drie manieren controleert nl. de snelheid, de stikbreedte en het sturen van de stof. Net als bij handwerk wordt de stof opgespannen in een kader en wordt er met borduurgaren en één enkele naald een mooie borduurtekening gemaakt. Door een spel van kleuren en controle kan je vrij borduren, zo groot en zo klein als je wilt. Oefening na oefening leerde zij het vakmanschap en werden de resultaten steeds mooier en gevarieerder.

Met de tentoonstelling ‘NUIDO. De Weg van Borduren’ wil Maaike textiel- en kunstliefhebbers laten kennismaken met de vele creatieve toepassingen van borduren. Gefascineerd als zij is door het Oosten zullen bezoekers wandelen tussen Chinese landschappen en Japanse klederdracht. In samenwerking met de Erfgoedcel wordt ook het textielverleden van Aalst opgefrist met borduurwerk. Tenslotte is er ook aandacht voor het oorspronkelijke handwerk en voor het hedendaags digitaal borduren. Maar dankzij Maaike en haar meester Anita Meersman is er weer ruimte en toekomst voor een ambacht dat dreigde te verdwijnen.

Met veel dank aan Anita Meersman en haar man Paul, de Erfgoedcel Denderland, Netwerk Aalst, het departement Cultuur van de Vlaamse Gemeenschap, familie en vrienden.

PRAKTISCH
Koop je ticket op voorhand.

Bron: UiTinVlaanderen.be

Toon kaart Netwerk Aalst
Houtkaai 15
9300 Aalst
Van 22 mei 2021 tot 13 juni 2021 (do van 13:00 tot 18:00, vr van 13:00 tot 18:00, za van 13:00 tot 18:00, zo van 13:00 tot 18:00)
Netwerk Aalst

€ 7,0

Kansentarief voor UiTPAS Dender: € 1,5

tickets.netwerkaalst.be/nwaalst/nl/fl...

UiTPAS is een initiatief van

CultuurNet Vlaanderen

Voor professionelen
UiTdatabank | UiTnetwerk

cultuur-en vrije tijdsinformatie
UiTinVlaanderen | UiTmetVlieg

met steun van de Vlaamse Overheid