Lisaboa Houbrechts | Toneelhuis // Bruegel

×

Waarschuwingsbericht

UiTPAS Dender maakt gebruik van cookies. Meer weten.

Tekst en muziektheater

Dulle Griet neemt je mee op een reis door de tijd. Zo ontwikkelt zich een caleidoscopisch portret van Pieter Bruegel de Oude en het tijdperk waarin hij haar creëerde. Na de ruwe en uitzinnige bewerking van ‘Hamlet’, maakt Lisaboa Houbrechts met ‘Bruegel’ een caleidoscopisch portret van Pieter Bruegel de Oude en het tijdperk waarin hij Dulle Griet creëerde. Dulle Griet, de vrouw die als ... Lees meer

Dulle Griet neemt je mee op een reis door de tijd. Zo ontwikkelt zich een caleidoscopisch portret van Pieter Bruegel de Oude en het tijdperk waarin hij haar creëerde.

Na de ruwe en uitzinnige bewerking van ‘Hamlet’, maakt Lisaboa Houbrechts met ‘Bruegel’ een caleidoscopisch portret van Pieter Bruegel de Oude en het tijdperk waarin hij Dulle Griet creëerde. Dulle Griet, de vrouw die als ‘manwijf’ wordt beschimpt omdat ze objecten rooft voor de hel, reist mee door de tijd. Maar wat als zij die objecten niet rooft, maar ze juist probeert te redden? Lisaboa Houbrechts maakt een vertelling aan de hand van die verloren gegane objecten en bouwt met Bruegel een web rond enkele denkbeeldige objecten die overgeleverd werden uit de Lage Landen. Ze werpt een specifieke blik op Bruegels werk, de relatie tussen het persoonlijke, het politieke en de Gouden Eeuw.

Lisaboa Houbrechts creëert ‘Bruegel’ in het kader van P.U.L.S., (Project for Upcoming Artists for the Large Stage), een vierjarig traject waarin vier jonge regisseurs de grote zaal bevragen, onderzoeken en bespelen.
'Bruegel' wordt gebracht door een prachtige cast: Rand Abou Fakher, Louise Bergez, Lobke Leirens, Romy Louise Lauwers, Andrew Van Ostade die Pieter Bruegel vertolkt en Anne-Laure Vandeputte in de rol van Dulle Griet.
Laatmiddeleeuwse madrigalen, gezongen door polyfonisch ensemble Harmonia Sacra, gaan een verbinding aan met de composities van kamancheh-speler Mostafa Taleb.

Tip!

Woon ook de lezing ‘Pieter Bruegel, schilder in ‘een zeer zieke tijd’ door Leen Huet bij op woensdag
4 december.

Nog meer over Vlaamse Meesters? Aalst zet tussen oktober 2019 en december 2020 in op ‘Iedereen Rubens’. Met dit project wil men een breed publiek kennis laten maken met het erfgoed van de Sint-Martinuskerk. www.sintmartinuskerk.be

In de pers:

Een van de tien beste stukken van dit jaar volgens Focus Knack: 2019 was ook het jaar waarin Anne-Laure Vandeputte zich verder ontbolsterde tot intrigerende actrice én theatermaakster. In het voorjaar imponeerde ze met haar eerste eigen voorstelling Millenialism . In het najaar maakte ze zelfs nog meer indruk als Dulle Griet. Regisseur Lisaboa Houbrechts liet Vandeputte als Dulle Griet langs alle brandhaarden uit het verleden en het heden laveren. Dankzij het charismatische, nuchtere en soms geestige spel van Vandeputte lukte dat wonderwel.

'Dit is een pronkstuk van complexe choreografieën en fraaie scènebeelden. Houbrechts laat schilderkunst en theater met elkaar aan de haal gaan en op scène tot een verbluffend geheel transformeren. Een glansrol is weggelegd voor de muziek: laatmiddeleeuwse madrigalen vermengen zich met oriëntaalse melodieën en begeleiden Dulle Griet op haar reis doorheen de eeuwen.' (**** Jan Dertaelen, De Morgen, 8/12/2019)

'Lisaboa Houbrechts, la jeune qui monte, monte (...) on retrouve toujours une grande énergie, incarnée par une distribution quasi uniquement de jeunes actrices formidables comme Anne-Laure Vandeputte (25 ans).' (Guy Duplat, La Libre Belgique, 9/12/2019)

''Alsof een jonge vrouwelijke regisseur enkel lieflijke fantasietjes en bekoorlijke beelden zou kunnen voortbrengen…' Lees het volledige interview uit De Morgen.

Lees het interview met Lisaboa Houbrechts in Gazet van Antwerpen.

Lisaboa Houbrechts te gast bij Chantal Pattyn in Pompidou over Bruegel.
Herbeluister hier (vanaf minuut 22).

Bron: UiTinVlaanderen.be

Toon kaart CC De Werf
Molenstraat 51
9300 Aalst
woensdag 15 januari 2020 van 20:00 tot 22:00
CC De Werf

€ 22,0

Kansentarief voor UiTPAS Dender: € 1,5

ccdewerf@aalst.be
053 72 38 11
www.ccdewerf.be/agenda/2649/lisaboa-h...

UiTPAS is een initiatief van

CultuurNet Vlaanderen

Voor professionelen
UiTdatabank | UiTnetwerk

cultuur-en vrije tijdsinformatie
UiTinVlaanderen | UiTmetVlieg

met steun van de Vlaamse Overheid