José Navas / Cie Flak (CA) // Winterreise - Belgische première

×

Waarschuwingsbericht

UiTPAS Dender maakt gebruik van cookies. Meer weten.

Moderne dans

Net voor zijn dood in 1829 componeerde Schubert de fascinerende liederencyclus ‘Winterreise’. In vierentwintig gedichten van Wilhelm Müller, verwerkt een dolende jongeling tijdens een eenzame tocht doorheen een kaal winterlandschap, een verloren liefde. De unieke muzikale diepgang en de schoonheid van de poëzie zetten José Navas ertoe aan beweging toe te voegen aan dit meesterwerk en zijn ... Lees meer

Net voor zijn dood in 1829 componeerde Schubert de fascinerende liederencyclus ‘Winterreise’. In vierentwintig gedichten van Wilhelm Müller, verwerkt een dolende jongeling tijdens een eenzame tocht doorheen een kaal winterlandschap, een verloren liefde. De unieke muzikale diepgang en de schoonheid van de poëzie zetten José Navas ertoe aan beweging toe te voegen aan dit meesterwerk en zijn eigen proces, als ouder wordende danser, verder te doorgronden. Hoe ver kan dans gaan om je geest te beroeren en je ziel te kalmeren?

In de pers:

‘He is an engaging performer who wins the audience over not just through his incredible, understated technique, but also through the honest charm with which he lays out his life.’ (Irish Times, Dublin)

‘The magic happens. José Navas is both an exceptional performer and an exceptional choreographer.’ (Désautels/Radio-Canada, Montreal)

Woord van de choreograaf: José Navas over Winterreise

Winterreise (winterreis) is een cyclus van 24 nummers voor zang en piano, gecomponeerd door Franz Schubert aan het einde van zijn korte leven. Het stuk volgt de non-lineaire trip van een ronddwalende reiziger, en ik reisde bijna 10 jaar lang mee. Vanaf de eerste keer dat ik 'Winterreise' beluisterde - gezongen door Thomas Quasthoff - reageerde mijn lijf en sprongen de tranen in mijn ogen. In 2011 maakte ik een choreografie op het laatste nummer van de cyclus, 'Der Leiermann', als deel van mijn soloshow 'Personæ'. Sindsdien was ik verliefd op het stuk en de uitdaging om er een solochoreografie op te creëren. Tijdens mijn werkproces vond ik een belangrijke houvast in het meesterlijke boek van Ian Bostridge: 'Schubert's Winter Journey: Anatomy of an Obsession'. 

Mijn winterreis bevat de sleutelelementen die continu door mijn vorige solowerken lopen. Één ervan is de danser, wachtend op het podium, mediterend, terwijl het publiek de zaal betreedt. Een tweede is de lege ruimte, afgezien van de kostuums en een stoel. Een derde element is het bedekken van het hoofd van de danser op momenten van transformatie of observatie van het lichaam in beweging, zonder beperking door persoonlijke identiteit. 

'Winterreise' loopt paralel met het denken dat constant ronddoolt, volledig ingenomen door tekortkomingen en angsten. Het is dankzij begrip voor dit lijden dat de doler rust vindt, net zoals het denken rust vindt als je het leert observeren met berusting. De dolende reiziger doorloopt verschillende stadia van eenzaamheid, vervreemding en verlichting. De reiziger wandelt naar een realizatie van de eigen sterfelijkheid en creëert een perfect canvas voor deze voorstelling. Mijn reis als danser leidt mij steeds meer naar een confrontatie met de fysieke pijn in mijn dagdagelijkse leven. Ik ervaar fysieke pijn en transformeer het naar beweging. Als ik 'Winterreise' dans, transformeer ik de kalmte achter de pijn naar poezie en inspiratie voor anderen. 

Bron: UiTinVlaanderen.be

Toon kaart CC De Werf
Molenstraat 51
9300 Aalst
vrijdag 17 januari 2020 van 20:00 tot 21:20
CC De Werf

€ 25,0

Kansentarief voor UiTPAS Dender: € 1,5

ccdewerf@aalst.be
053 72 38 11
www.ccdewerf.be/agenda/2650/jose-nava...

UiTPAS is een initiatief van

CultuurNet Vlaanderen

Voor professionelen
UiTdatabank | UiTnetwerk

cultuur-en vrije tijdsinformatie
UiTinVlaanderen | UiTmetVlieg

met steun van de Vlaamse Overheid