De lotelingen

×

Waarschuwingsbericht

UiTPAS Dender maakt gebruik van cookies. Meer weten.

Met de Franse overheersing vanaf 1795 kwam er verandering in de wetten en de gewoontes. Het werd een cruciale periode uit onze geschiedenis, die het uitzicht van onze samenleving mee zou gaan bepalen, onder andere met een militaire dienstplicht. In onze contreien werd het “loten” ingevoerd in 1798 en pas vervangen door het stelsel van de algemene dienstplicht in 1909. De loting was een ... Lees meer

Met de Franse overheersing vanaf 1795 kwam er verandering in de wetten en de gewoontes. Het werd een cruciale periode uit onze geschiedenis, die het uitzicht van onze samenleving mee zou gaan bepalen, onder andere met een militaire dienstplicht.
In onze contreien werd het “loten” ingevoerd in 1798 en pas vervangen door het stelsel van de algemene dienstplicht in 1909.
De loting was een openbare gebeurtenis: de lotelingen moesten uit een draaitrommel hun nummer trekken. Trok men een laag nummer (de grens werd bij wet vastgelegd voor elk district) dan moest men vanaf oktober zijn dienstplicht gaan vervullen. Zij die een hoog nummer trokken hadden meer geluk want zij waren vrijgesteld.
Er waren manieren om te ontkomen aan de dienstplicht. Dat kon door zijn dienstplicht (tegen betaling) te laten vervullen door een andere jongeman. Overeenkomsten hierover werden voor een notaris vastgelegd.
De spreker Claude Gekiere, voorzitter FV regio Deinze, zal ook een dergelijk notarieel contract (daterend van het einde van Napoleons bewind) over een vervangende legerdienst bespreken en verklaren.

Bron: UiTinVlaanderen.be

Toon kaart De Crypte
Erembodegem-Dorp
9320 Erembodegem (Aalst)
donderdag 2 april 2020 van 20:00 tot 22:00
Familiekunde Vlaanderen - regio Aalst

gratis

info@familiekunde-aalst.be
www.familiekunde-aalst.be

UiTPAS is een initiatief van

CultuurNet Vlaanderen

Voor professionelen
UiTdatabank | UiTnetwerk

cultuur-en vrije tijdsinformatie
UiTinVlaanderen | UiTmetVlieg

met steun van de Vlaamse Overheid